Enkla och uppskattade tillbehör till grillat – sallad, pasta & potatis!

Sommar och sol, visst är det härligt! (Fast solen är lite frånvarande i vissa delar av landet)
Grillen åker fram nästan varje kväll och därför tänkte jag ge er tre olika tillbehör att plocka fram när er fantasin tryter. Denna veckan har vi haft förmånen att handla mycket grönsaker hos de lokala bönderna på Listerlandet, vilket lycka att handla grönsakerna såhär! Från bonde till bord!
En sallad med bakade rödbetor och ost
En ljummen med pastasallad
En ljummen potatissallad med grillade nektariner
Självklart kan man lägga till och ta bort grönsaker i alla!Först ut är denna salladen med ugnsbakade rödbetor och ost.

Skala rödbetorna (händerna kan bli något färgade) med potatisskalare och skär i önskad storlek och lägg på bakplåtspapper, häll på lite olivolja, salt & peppar. Baka i ugnen på 220 grader ca 30 minuter.

Lägg romansallad i botten på ett fat, fyll sedan på med grönsaker, vi valde att ha körsbärstomater, gurka, sockerärter, salladslök. Bryt mozzarellan i bitar istället för att skära, så blir det lite annan känsla. Lägg på osten och rödbetorna och häll över lite olivolja, salt och peppar samt riv över parmesanost. Så är det klart att äta! Vi serverade denna med flankstek och det blev en bra kombo.Ljummen pastasallad gör vi till lite olika vid varje tillfälle. Passar till det mesta, eller bara som den är.

Koka pastan enligt anvisningarna på paketet. Skär ner grönsakerna i önskad storlek, gärna lite osymmetriskt och varierande storlekar så blir det lite mer liv i salladen. Gör dressingen genom att riva lite vitlök och blanda upp med god olivolja eller kallpressad rapsolja, salt och svartpeppar. När pastan är klar hälls den av och blandas ner i grönsakerna medan den är varm, häll i dressingen och avsluta med någon färsk ört, gärna bladpersilja eller basilika.

Ljummen potatissallad

Vi använde färskpotatis, grön sparris, sockerärtor, rädisor, rödlök, nektariner och ruccola sallad. Skär potatisen, lägg på en långpanna och häll över olivolja, lite salt och peppar. Rosta i 220 grader till den fått fin färg och är mjuk, ca 30 minuter.
Kärna ur nektarinerna genom att skära runt nektarinen, samma sätt som med avocado. Vrider du så sitter kärnan i en av  halvorna. Den delen skär du en gång till och vrider igen så får du loss kärnan. Alla delar ska bli ”kvartar”.

Skär grönsakerna i önskad storlek. Rödlöken marinerade jag i lite citronsaft för att få bort beskan. När du tar ut potatisen från ugnen häller du på de skurna grönsakerna så de blir lite varma. Drissla över lite olivolja som du blandat med vitlök, salt och peppar. Använd gärna ett uppläggningsfat istället för en skål. Bottna med ruccola på fatet och sedan lägger du på de ljumna grönsakerna. Grillar du tex kött så grillar du nektarinerna samtidigt och toppar salladen med dem vid servering.

/Nicklas

3 kommentarer Lägg till din

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s