Pan bagnat-vår bästa picknickmacka

017

Pan bagnat gör vi ofta när vi tar med picknicklunch, då har vi en komplett måltid i ett paket. Det är dessutom fantastiskt gott. Det blir godast om man gör mackan kvällen innan, eller några timmar innan den ska ätas så den hinner bli riktigt saftig. För det är det pan bagnat betyder, badat/blött bröd. Fyllningen kan såklart varieras, men detta hade vi nu.

023

1 st bondbröd (köp eller baka själv)
Sallad-kruksallad, isbergssallad eller liknande. Vi hade fått nyskördad sallad från snälla grannen denna gång.
3 st tomater
200g färskost
1 citron
Olivolja
Skivad ost
1/2 gurka
5 st löskokta ägg
Färsk basilika

002

Bondbrödet delas på längden och gröps ur ungefär en tredjedel. Tvätta citronen i varmt vatten. Riv sedan skalet fint och blanda med färskosten tillsammans med saften från halva citronen och lite olivolja.

006

Bred på färskostblandningen på båda sidor i brödet. Skiva gurkan på längden, gärna med mandolin eller med osthyvel. Skiva också tomaterna.

009

Fördela sallad, gurka, tomater, ägg och basilika i ena brödhalvan. Lägg på den andra halvan och rulla in hela brödet hårt i smörgåspapper och över det plastfolie. Låt det sedan ligga under press några timmar. Vid servering skärs tjocka skivor av brödet, minst 4 cm med smörgåspappret kvar, så hålls den ihop.

Annat som är gott att fylla Pan Bagnat med är exempelvis:

Stekt/grillad kycklinglårfilé
Bacon
Ärtskott
Groddar
Olika röror, som hoummus eller aubergineröra
Skinka
Rökt lax
Sparris
Grillade grönsaker, t ex zucchini eller paprika
Salami eller andra charkuterier
Majonäs
Avokado

One thought on “Pan bagnat-vår bästa picknickmacka

  1. Pingback: Veckomatsedel v 9 – sportlovet | 3 kockar 7 kids

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s