Lax och blåmussel ”pot au feu” i paket på grillen 

laxknyte

På sommaren tycker vi att det är trevligt att tillaga så mycket som möjligt på grillen. Här är ett recept på ett gott fiskpaket där allt tillagas ihop i ett tätslutande paket och på så vis får vi även en god smakrik buljong. Vi har valt att bara servera dessa paket med massor av nybakt bröd som vi suger upp den goda buljongen med. Men du kan självklart servera färskpotatis eller ett gott stomp till. Det funkar självklar att variera fisk och grönsaker efter fångst och smak.

1 kg blåmusslor
1 msk salt

Lägg musslorna i CA 3 l iskallt vatten. Tillsätt saltet, rör om och låt musslorna ligga i minst 15 minuter. På detta sätt öppnar dom sig och spottar ut sand. Putsa sedan av musslorna med en skalkniv och skär bort ev. skägg. Skölj sedan av musslorna och lägg i durkslag. Om någon mussla öppnat sig och inte stänger sig trots att du knackar lite lätt på den, så är den död och ska då slängas.

Aluminiumfolie
Dra 8 st ark på ca 40 x 40 cm, lägg ovanpå varandra två och två så du har fyra ark.
500 gr lax
1 knippe späda morötter
4 vitlöksklyftor
4 st tomater
1 knippe grön sparris
1 knippe salladslök
1 citron
1 kruka dill, ca 50 gr
4 msk vitt vin
100 gr smör
Flingsalt
Peppar

Skär laxen i 12 kuber, skär morot, sparris och salladslök i ca 3 cm långa bitar. Tärna upp tomaterna och hacka vitlöken. Fördela smöret på de fyra aluminiumarken, lägg på vitlöken, lägg sedan 3 laxkuber på varje ark. Fördela upp musslorna och grönsakerna, plocka över och fördela dillen, finriv citronskal, salta och peppra på varje knyte.

Vik upp kanterna genom att dra upp varje hörn. Häll sedan 1 msk vitt vin på varje knyte. Vik ihop och se till att knytena är täta. Lägg sedan på grillen i ca 12 min under lock. Smygtitta sedan i ett knyte, har musslorna öppnat sig är knytena klara, om inte låt dom gå några minuter till. Tag av värmen och låt stå till sig i ca 10 min. Öppna sedan upp dom på en halvdjup talrik. Servera med nybakt bröd.

/Fredrik

laxknyte-på-folie

vin-i-laxknyte

laxknyte-på-grillen

laxknyte-2

2 kommentarer Lägg till din

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s