Rimmad lax med dillstuvad potatis

En somrig rätt med skärgårdskänsla! Fisken behöver ett till två dygn i kylen så den kräver lite planering, men går sen fort vid servering. Det var inte fiskrätten som uppskattades av barnen men vi vuxna njöt!

1/2 sida lax, ca 1 kg
1/2 dl salt
1/4 dl socker

Lägg fisken i en form där fisken kan ligga plant. Blanda socker å salt och gnid in fisken på både skinnsidan och köttsidan. Sätt plast över och in i kylskåp i minst 24 timmar och helst 48 timmar. Vänd fisken efter halva tiden.

 Skiva i tunna skivor och lägg upp på fat!


600 gr kokt kall potatis (gärna små söta färskpotatisar) delade i två.
50 gr smör
40 gr mjöl
4 dl mjölk
1 dl grädde
Salt och peppar
1/2 kruka dill

Smält smöret och vispa ner mjölet till en klumpfri smet. Späd med lite av mjölken och vispa ut så det inte blir klumpar och häll i mjölken och grädden. Koka upp under medelhög värme under omrörning. Smaka av med salt och peppar. Sjud den i minst fem minuter för att få bort mjölsmaken. Sen är det dags att lägga i potatisen.

Tips! För att slippa bränna beachamelen när du värmer potatisen så ta en ny kastrull och häll i ca 1/2 dl mjölk tillsammans med potatisen. Värm på så potatisen blir varm och häll sedan ner bechamelsås i potatisen.

Precis innan servering tillsätter du dillen.

Servera med citron och dill. En fräsch spenatsallad passar också till, se tips här….

/Nicklas

En kommentar Lägg till din

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s