Fläderblomssaft – grundrecept med tips på variationer

014

Äntligen har flädern börjat blomma i trädgården! Den här tiden på året gör vi fläderblomssaft, på sensommaren när fläderbären fortfarande är omogna fläderkapris och när bären mognat fläderbärssaft eller gelé. Detta är ett enkelt grundrecept på fläderblomssaft och jag tipsar om olika sätt att variera saften längre ner.

2 citroner
40 blomklasar fläder
2 kg socker
1 1/2 liter vatten
50 g citronsyra

019

Tvätta och skrubba citronerna med varmt vatten (använd gärna ekologiska citroner för att undvika besprutningsmedel). Skiva citronerna och varva dem med blomklasarna i en stor bunke. Koka upp socker, vatten och citronsyra i en kastrull. Slå vätskan över blommorna och citronen. Låt svalna och ställ det sedan kallt i 5 dygn.

Häll upp i steriliserade flaskor.

Det finns massor med sätt av variera fläderblomssaften.

Varva citron och blomklasarna med exempelvis:

Mynta
Skivad rabarber
Citronverbena
Citrongräs
Vaniljstång
Citronmeliss
Limeblad
Limeskal

Det är också gott att blanda med bär och då passar det bäst med frysta bär som du kokar med i sockerlagen. Exempelvis jordgubbar, hallon eller röda vinbär.

Prova dig fram för att hitta din favoritkombo!

En kommentar Lägg till din

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s