Hemgjord falafel med citronyoghurt-enkelt, snabbt och gott

020

Barnen älskar det, vi vuxna älskar det! Ingen fritös behövs till detta, men förberedelse krävs kvällen innan, då kikärtorna läggs i blöt. Det går inte att använda färdigkokta kikärtor till detta recept.

1 påse kikärtor (500g)
Vatten

1/2 dl olivolja
salt
svartpeppar
spiskummin
1 vitlöksklyfta

Citronyoghurt
2 dl turkisk yoghurt
1/2 citron
1 msk olivolja
Salt och peppar

Servera med till exempel:
Pitabröd eller ris
Salladsblad
Skivade tomater
Skivad gurka
Rödlöksringar
Avokado
Kålsallad
Persilja

Blötlägg kikärtorna i rikligt med vatten kvällen innan. När det är dags att tillaga falafeln häller du av blötläggningsvattnet (spara nån deciliter för att spä med) och mixar kikärtorna med olivolja och vitlök. Om smeten blir för fast kan du spä med lite av blötläggningsvattnet. Smaka av med salt, peppar och spiskummin. Forma till biffar (bollar om du har en fritös) och stek på medelhög värme i rikligt med olja (1/2 cm lager minst i stekpannan).

Finriv det yttersta skalet på citronen och pressa den sedan. Blanda med yoghurt och olivolja och smaka av med salt och peppar.

Gottigott!

/Rikard

026

6 kommentarer Lägg till din

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s