Krispiga boveteplättar, örtkeso och kålsallad med soja och citronvinägrett

Denna rätt kräver viss förberedelse med blötläggning av bovetet, men när man väl gör dem går det snabbt. Vi äter dessa boveteplättar ganska ofta, eftersom vi vuxna och minstingen tycker det är fantastiskt gott och dessutom nyttigt. De större barnen är inte så förtjusta, men de brukar äta av tillbehören och lite grann av plättarna. De älskar till exempel bönor, så vi gör nästan alltid marinerade bönor till.

069

Boveteplättar
3 1/2 dl helt bovete
4 1/2 dl vatten
Salt och peppar
1-2 msk olivolja
Smaksätt ev med t ex vitlök, oliver eller örter (t ex timjan, basilika eller oregano)

Skölj bovetet och blötlägg det sedan i vattnet i en hög tillbringare 1-2 dagar innan du ska laga plättarna. När bovetet är blötlagt och klart mixar du bovetet med blötläggningsvattnet, olivolja, salt, peppar och eventuell smaksättning så det blir en lagom tjock smet. Om smeten blir för tjock kan du ha i lite mer vatten. Den ska bli tjockare än pannkakssmet, men ändå flyta ut lite när du häller i stekpannan. Stek sedan små plättar i rikligt med olivolja. Om det blir smet över, kan den med fördel stå några dagar i kylen för en repris senare i veckan.

011

037

Kålsallad med citron/sojavinägrett
¼ dels blomkålshuvud
½ Isbergssallad
2 st broccolistjälkar (spara stjälken när du använder broccolibuketter nästa gång, perfekt att hyvla ner i en sallad!)
1 st Citron
0,5 dl japansk soja
2 msk olivolja
Blomkålen och broccolin hyvlas fint, enklast med en mandolin, annars med osthyvel eller potatisskalare. Salladen skärs i strimlor. Blanda saften från en citron med soja och olivolja och häll över salladen. Blanda runt alltsammans.

023

Örtkeso
250 g Keso
Zest av 1 citron (enklast med ett zestjärn, tex Microplane. Annars finriv på rivjärnet)
1 knippe persilja
Salt och peppar
Lite olivolja
Hacka persiljan och blanda med övriga ingredienser.

045

Marinerade bönor
1 burk eller motsvarande mängd egenkokta favoritbönor, vi gillar canellini och kidneybönor mest
½-1 dl olivolja
½ pressad citron eller vinäger
½ fint riven vitlök
Gärna hackade örter
Salt och peppar
Blanda olivolja, citron, vitlök och kryddor. Ha i bönorna och blanda rumt. Låt gärna stå en stund så bönorna tar smak. Alla våra barn älskar dessa bönor!

Andra tillbehör som är goda till plättarna:
Avokado
Rökt lax
Tomatsallad med olivolja, salt, peppar och basilika
Fetaost
Hummus

060

13 kommentarer Lägg till din

  1. Sara skriver:

    Fantastiskt god och mycket lättlagade! Vi kommer garanterat att göra dessa igen. Även kålsalladen var en hit.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s