Här kommer en somrig variant på en av mina favoritdesserter, Tiramisu. Denna har som namnet avslöjar smak av jordgubb och vad är inte mer somrigt än just jordgubbar?
5 äggulor
1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
500 gr mascarpone
3 dl mousserande
1 dl koncentrerad jordgubbssaft
10 jordgubbar
Ca 300 gram Savoiardikex (tiramisukex)
Vispa äggulor, socker och vaniljsocker till en vit pösig smet. Rör ihop mascarponen och rör sedan ner den i äggsmeten. Hacka jordgubbarna och vänd ner dem också.
Blanda mousserande och saft i en låg vid bytta. Ta fram en form som är ca 22 x 15 cm och 5 cm hög. Bred ett tunt lager av smeten i formen, ca 0.5 cm. Doppa sedan kexen snabbt i vätskan, ca 1 sek. Lägg kexen i formen bredvid varann tills formen är täckt. Ta hälften av den återstående smeten och täck kexen. Upprepa med ett lager till och täck sedan med den sista smeten. Riv över choklad eller sikta över kakao. Ställ in i kylskåpet i 24 timmar så den får ”sätta sig”.
Servera gärna med färska jordgubbar till!
/Nicklas
2 kommentarer Lägg till din