Den här salladen har länge varit ett favorittillbehör till grillat på sommaren. Ett schysst alternativ till alla varianter på potatissallad, fräsch, matig och lättlagad. Det finns lika många varianter på panzanella som mormödrar i Italien, men här är en version. Häromdagen gjorde jag den till grillad lax och allt gick åt. Alla tre barnen älskade den, liksom de vuxna!
1 bit dagsgammalt levain i stora kuber (vi hade 1/2 limpa. Surdegsbröd funkar bäst, eftersom det suger upp lagom mycket sås)
Dressing:
1 msk rödvinsvinäger
4 msk olivolja
1 st tomat
1/2 paprika
1 st vitlöksklyfta
salt och svartpeppar
Sallad:
3 st tomater
1/2 paprika
1/2 gurka
1 st burk oliver, tex kalamataoliver
1/2 kruka basilika
ca 100g Ruccolasallad
2 förp mozzarellaost
Parmesanost
Kapris (vi hade den vid sidan av)
Skär tomaten och paprikan till dressingen i mindre bitar och lägg i en hög cylinderformad skål. Ha i resten av ingredienserna till dressingen och mixa slätt med en mixerstav.
Skär tomater, paprika och gurka i bitar och lägg i en skål tillsammans med brödbitarna. Hacka basilikan och ha i även den, liksom basilika och ruccola. Blanda allt med dressingen. Dela mozzarellan i mindre bitar med händerna och tillsätt den. Hyvla parmesanost över. Klart!
/Rikard
4 kommentarer Lägg till din