Grilltips – temperera råvaran innan grillning

Till midsommar är det vanligt att en grillar åt lite fler personer än vad en normalt gör, därför tänkte jag ge mitt bästa tips på hur en kan underlätta för sig vid själva grilltillfället. Det jag tänkte tipsa om är temperering. Temperering lämpar sig speciellt bra när en grillar lite större köttstycken men funkar även bra när en ska grilla typ biff, entrecote eller kotletter. Fördelarna med temperering är att en har väldigt bra kontroll vid grilltillfället och att en inte behöver vara orolig för att köttet inte hunnit bli riktigt klart.


En jobbar lite bakvänt med att tillaga råvaran, genom att på låg temperatur först baka råvaran till önskad innertemperatur i ugn och sedan sätta färg och yta vid grillningen.

När jag ”tempar” sätter jag ugnen på ca 75-80 grader, sen lägger jag råvaran direkt på ugnsgallret med en plåt på falsen under som droppskydd, sedan sättet jag in köttermometern i mitten av råvaran. Ska olika råvaror tempas sticker jag den minsta detaljen först och sedan flyttar jag termometern till en större detalj när den mindre kommit upp i önskad temp. På så sätt kommer alla detaljer ha samma stekgrad vid själva grillningen. Temperering gör du med fördel dagen innan själva grillningen.

Innertemperaturer som jag går efter är:
Kycklingfilé: ca 69 grader
Kycklingben: 80 grader intill benet
Fläskkött: 67-70 grader
Nötkött: medium 55-57 grader

Hör gärna av dig om du har frågor eller funderingar! Lycka till!

/Nicklas

7 kommentarer Lägg till din

 1. Kristin skriver:

  Hej
  Om man gör detta dagen innan, hur gör man då med förvaring och när det är dags att grilla? Blir det inte överstekt om man steker klart först och grillar sen?
  /Kristin

  Gilla

  1. 3kockar7kids skriver:

   Hej Kristin.
   Ska försöka ge dig ett kort svar, när du ”tempat” färdigt låter du råvaran svalna och sedan är det bara att förvara i kyl. Vid grillningen sen handlar det mer om att sätta färg och värma upp råvaran. Det är därför tempning passar lite bättre vid lite tjockare köttbitar än vid tunna. Har man lite tunnare bitar gäller det att ha en riktigt het grill innan man startar. Grilla hett och kort, låt sedan köttet vila och värmen sakta gå in i köttet så får du en perfekt stekt köttbit.
   Lycka till!
   /Nicklas

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s