Snabblagad rödspätta med kokosmjölk, gul thaicurry och grönsaker

Vi är ganska dåliga på att äta fisk men sedan en tid tillbaka har vi ett abonnemang på fisk. Så en gång i månaden stannar fiskbilen utanför oss och vi får fisk. På så sätt har vi alltid fisk hemma och måste dessutom äta upp till nästa leverans kommer.

Det här är en väldigt snabb och lätt fiskrätt som är inspirerad av thailändsk currygryta. Hettan kan varieras efter smak, beroende på hur mycket currypasta du tillsätter. Tänkt på att fisken tar en del av hettan. Även om såsen känns stark när du gör den, kommer den att bli lite mildare när det väl är klart. Grönsakerna varierar du självklart också efter smak och säsong. Vi gjorde även en portion till Lo som vi mosade med mixerstav och hon käkade med god aptit.

Hur du snabbrimmar din fisk kan du läsa om här.

Rullader, rödspätta

Sätt ugnen på 200 grader varmluft

600 gr rödspättafilé, skinnfri
150 gr sockerärtor
1 knippe salladslök
150 gr champinjoner
250 gr späda morötter

Rulla rödspättan till rulader med den melerade sidan utåt, och lägg dem i en ugnsfast form. Skär sedan alla grönsakerna enligt följande. Skiva morötterna i 5 mm tjocka slantar, skiva champinjonerna tunt, skär salladslöken i 2 cm tjocka bitar och dela sockerärtorna på mitten. Lägg ut grönsakerna med fisken i formen.

1 stor lime
8 dl kokosmjölk (2 normalstora burkar)
1-2 msk gul currypasta beroende på hur stark du vill ha den (vi hade 2 msk och det blev hetta men inte jättestarkt)
2 tsk thailändsk fisksås
Salt

rodspatta-panna

Koka upp kokosmjölk, currypasta och fisksås, finriv limeskalet och tillsätt detta samt saften från limen, smaka upp med salt. Slå såsen över fisk och grönsakerna i formen, ställ in i ugnen ca 12 min, fisken ska ha en innertemperatur på 48 grader.

Vi åt med ris till men det passar även bra med potatis eller matvete till. Rätten går naturligtvis att äta som den är utan tillbehör, men det är gott att ha exempelvis ris för att kunna suga upp såsen med.

/Fredrik Strandberg

rodspatta

3 kommentarer Lägg till din

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s