Pot au feu – lättlagad torsk med brynt smör och rödbetor

Vem har svårt att laga en bra och lätt fiskrätt? Här kommer en variant som vi uppskattar. Fisken fick tummen upp av kidsen, och farfar var mycket nöjd att bli bjuden på middag denna kväll!

IMG_1477

4 bitar torsk á 125 gr
4-6 gröna sparrisar
12-16 sockerärtor
150 gr rödbetor, (2 st medelstora) vi använde färdigkokta som säljs vakuumförpackat
150 gr tomat
150 gr gurka
8 färskpotatisar
8 dl vatten
1-2 tsk fisk eller skaldjursbuljong
1 vitlöksklyfta
1 tsk torkad dill
Salt och peppar
200 gr smör
1 citron

IMG_1478

IMG_1479

Lägg smöret i en kastrull och smält på högsta värmen, vispa det hela tiden till det börjar bli brunt och få en nötig doft. Tag av från värmen och häll över i en annan bytta som tål värmen, så den inte bränns. Kyl ner smöret och pressa ner saft från en citron. Vispa sedan med elvisp tills det blir ljust och fluffigt, smaka av med salt och peppar. Låt stå i rumstemperatur.

Sätt på ugnen på 90 grader. Dela varje bit fiskbit i två delar och lägg på smörad form och salta. Låt stå i ca 20 minuter. Ställ in fisken i ugnen och baka till innertemperaturen är 42 grader (ca 20 minuter).

Koka upp vattnet, i en vid kastrull eller gryta/panna, och tillsätt buljongen, smaka av med kryddorna och vitlöken. Skär under tiden grönsakerna i ungefär lika stora bitar. Potatisen delar du på två. När det är ca fem minuter kvar på fisken i ugnen lägger du ner grönsakerna i buljongen och låt det koka upp. Servera i en djup tallrik och toppa med smöret.

Hoppas det smakar!

/Nicklas

4 kommentarer Lägg till din

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s