Min fru gjorde nyligen en jättegod granola till frukostfilen. Vi har bovetecrispen för sig att strössla över, då alla inte uppskattar den. Bovetet ska blötläggas, så gör det på morgonen eller kvällen innan. Ingredienserna till granolan kan du såklart variera och ha i det som just du gillar.
Bovetecrisp
500 gr helt bovete
1 msk kanel
1 msk malen kardemumma
Blötlägg bovetet i rikligt med vatten. Låt stå minst 6 timmar. Sätt ugnen på 200 grader. Häll av blötläggningsvattnet och skölj bovetet i en sil. Häll upp på en plåt och rör runt med kryddorna. Rosta sedan i cirka 45 minuter. Gör under tiden granolan.
Granola
5 dl havregryn
5 dl rågflingor
2 dl solrosfrön
2 dl sötmandel
2 msk kanel
2 dl koncentrerad äpplejuice
2 msk rapsolja
Efter rostning:
1 dl torkade tranbär
1 dl chiafrön
1 dl puffat dinkel
1 dl linfrön
1 dl kokosflarn
Ställ ugnen på 175 grader. Blanda havregryn, rågflingor, solrosfrön, sötmandel och kanel i en långpanna. Häll på äpplejuice och rapsolja och blanda runt. Rosta i ugnen ca 35 minuter. Ta ut och blanda lite då och då. Granolan ska bli lite rostad och inte mjuk.
Blanda i övriga ingredienser när granolan svalnat.
7 kommentarer Lägg till