Idag är det muffinsdagen och det måste såklart firas!
Nedan finner du ett vårigt recept på smarriga muffins med rabarber och mandelmassa. Här finns också ett bra grundrecept som enkelt kan varieras med bär, frukt, choklad eller dylikt.
Rabarber- och mandelmuffins
En vårig variant på muffins som är god som den är. Den passar även bra att ha som dessert och då servera med glass eller vaniljsås. Receptet ger 12-14 st. beroende på hur stora formarna är.
150 gr rabarber, späda
1 msk sirap
Ca 1-2 cm färsk ingefära
100 gr smör, rumstempererat
300 gr mandelmassa
3 ägg
1 tsk vaniljsocker, gärna bourbon eller hemgjort men går bra med vanligt vanillin
1 1/2 tsk bakpulver
1 1/2 dl vetemjöl
Sätt på ugnen på 190 grader varmluft. Skala rabarbern, dela rabarbern på mitten längs med hela och skär sedan i ca 5 mm stora bitar. Skala och riv ingefäran, och blanda sedan samman rabarber, sirap och ingefära. Riv mandelmassan, vispa mandelmassa, smör och ägg pösigt. Blanda ihop de torra ingredienserna och rör sedan ner det i smeten. Fördela hälften av smeten i formar, lägg en matsked rabarber uppe på och tryck ner detta lite i smeten. Fördela sedan ut resterande smet ovanpå rabarbern i alla formar (se bilder nedan). Baka av i ca 15 min.
Grundrecept
350 gr smör, rumstempererat
350 gr socker
2 tsk vaniljsocker
6 ägg
350 gr vetemjöl
1 msk bakpulver
Sätt på ugnen på 180 grader. Vispa smör och socker poröst, tillsätt sedan ett ägg i taget under vispning. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner dessa i smeten. Häll smeten i formar (ger ca 18-20 i normalstora formar) och grädda på 180 grader i ca 15 minuter, beroende på storlek på formarna.
/Rikard Wicklund
2 kommentarer Lägg till din