Kycklingspett med snabb jordnötssås och chilipicklad gurka

kyckling-jordnötter-2

En variant på chicken satay, såsen till är väldigt snabb att göra och blev populär hos Sigge. Att göra spett kan kännas lite tidskrävande, men spett är oftast väldigt uppskattat av barn och ett kul sätt att äta på. Jag använder gärna lårfilé när jag lagar kyckling, det blir oftast både saftigare och godare än vanlig kycklingfilé. Om du väljer att skippa spetten så går det bra att köra på kycklingfilé.

Börja med att lägga 8 träspett i ljummet vatten.
Sätt sedan på jasminris.

600 gr kycklinglårfilé
Dela varje filé i två

Marinad till kycklingen
0,5 dl soja
1 pressad vitlöksklyfta
4 cm riven ingefära

Blanda ingredienserna och lägg i kycklingen, låt ligga och marinera minst 15 minuter, alternativt över natten. Dela upp kycklingen på spetten och stek eller grilla runt om. Låt kycklingen gå klart i ugnen på 120 grader i ca 10 minuter till en innertemperatur på 70 grader.

gurka

Chilipicklad gurka
1 normalstor gurka
0,5 dl socker
0,5 dl vinäger
0,5 dl vatten
1 isbit
1/2 chili i tunna skivor utan kärnor

Koka upp socker och vinäger, tag av värmen och tillsätt chili, vatten samt isbiten. Skiva upp gurkan med en potatisskalare eller osthyvel. Blanda ner gurkan i lagen, se till att all gurka är täckt av lag. Om du vill spara lite tid går denna picklade gurka bra att göra dagen innan.

Snabb jordnötssås
1 dl jordnötssmör (gärna hemgjort – se recept här)
1 dl kokosmjölk
3 msk soja
juicen från en pressad lime

Mixa samman med stavmixer.

Servera med jasminris. För att göra rätten snabbare går det som sagt bra att skippa att göra spett.

/Fredrik

9 kommentarer Lägg till din

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s