En variant på chicken satay, såsen till är väldigt snabb att göra och blev populär hos Sigge. Att göra spett kan kännas lite tidskrävande, men spett är oftast väldigt uppskattat av barn och ett kul sätt att äta på. Jag använder gärna lårfilé när jag lagar kyckling, det blir oftast både saftigare och godare än vanlig kycklingfilé. Om du väljer att skippa spetten så går det bra att köra på kycklingfilé.
Börja med att lägga 8 träspett i ljummet vatten.
Sätt sedan på jasminris.
600 gr kycklinglårfilé
Dela varje filé i två
Marinad till kycklingen
0,5 dl soja
1 pressad vitlöksklyfta
4 cm riven ingefära
Blanda ingredienserna och lägg i kycklingen, låt ligga och marinera minst 15 minuter, alternativt över natten. Dela upp kycklingen på spetten och stek eller grilla runt om. Låt kycklingen gå klart i ugnen på 120 grader i ca 10 minuter till en innertemperatur på 70 grader.
Chilipicklad gurka
1 normalstor gurka
0,5 dl socker
0,5 dl vinäger
0,5 dl vatten
1 isbit
1/2 chili i tunna skivor utan kärnor
Koka upp socker och vinäger, tag av värmen och tillsätt chili, vatten samt isbiten. Skiva upp gurkan med en potatisskalare eller osthyvel. Blanda ner gurkan i lagen, se till att all gurka är täckt av lag. Om du vill spara lite tid går denna picklade gurka bra att göra dagen innan.
Snabb jordnötssås
1 dl jordnötssmör (gärna hemgjort – se recept här)
1 dl kokosmjölk
3 msk soja
juicen från en pressad lime
Mixa samman med stavmixer.
Servera med jasminris. För att göra rätten snabbare går det som sagt bra att skippa att göra spett.
/Fredrik
9 kommentarer Lägg till din