Kocken svarar på era frågor

Vi har fått några frågor som ni läsare ställt till oss och en av dem tänkte jag svara på idag. Passa på att fråga oss kockar, så svarar vi allt eftersom på bloggen. Skicka ett mail till 3kockar7kids@gmail.com med din fråga.

Jenny frågade detta tidigare i veckan, vilket jag tror många håller med om att det kan vara lite knepigt:

”Hur funkar det där med att ”känna på köttet när det stekt klart”? Nån tipsade mig om att samtidigt känna mig på nästippen så skulle det vara si, eller hakan så skulle det vara så. Men vi är ju rätt olika i ansiktet. Eller? Tack för möjligheten.”

054

När det gäller att känna på vilken stekgrad köttet har, måste jag säga att sådana ”tricks” som att jämföra hur olika kroppsdelar känns, är väldigt oexakta. Det är beroende på vilket kött, vilken styckdetalj med mera, som avgör hur det känns. Mitt tips är att istället investera i en termometer för att mäta innertemperaturen. Det är då viktigt att pricka mitten för rätt temperatur. Om du till exempel helsteker en biff på 120 grader i ugnen, så är den fint medium-rare när du tar ut den på 53-54 grader och låter den vila i minst 10 minuter innan du börjar skära i den. Prova dig fram vid vilken temperatur just du tycker köttet är perfekt vid, men var noga med att låta köttet vila i minst 10 minuter. Jag tycker det bästa är att låta köttet vila på en tallrik på ett ljummet ställe, till exempel bredvid spisen.

Lycka till!

/Rikard Wicklund

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s