Fredagspizzan

I stort sett varje fredag är det pizza på menyn hos Wicklunds. 1 ½ timme behövs för denna pizza, där jäsningen är ca 1 h. Riktigt enkelt recept där en också kan göra panpizza i en ugnsform så går det ännu snabbare.

005

Pizzadeg

350 gr ljummet vatten
15 gr jäst
500 gr vetemjöl special, bäst resultat får du av ett mer glutenstarkt mjöl, min favorit är Saltå Kvarns vetemjöl special.
15 gr salt

Tomatsås

¾ burk krossade tomater (1/2 burk för panpizza)
1 vitlöksklyfta
1 tsk salt (lite mindre för panpizza)
svartpeppar

Pålägg

600 gr riven ost (hälften till panpizza)

Och exempelvis:
tunt skivad zucchini som marineras i olivolja, salt och peppar
skivade champinjoner
bacon
mozzarella
skinka
ananas
italiensk salami (godast att ha på efter att pizzan gräddats)
parmaskinka (godast att ha på efter att pizzan gräddats)
gorgonzola
parmesanost (riv över innan servering)
ruccola (godast att ha på efter att pizzan gräddats)

pizza

Börja med degen. Rör jästen med ljummet vatten och olivolja, ha sedan i mjöl och salt (lite i taget). Använd gärna en hushållsassistent med degkrok, knåda annars för hand. Kör degen i ca 10 min. Jäs sedan degen i ungefär en timme eller till dess degen dubblat sin storlek.

För panpizza – häll ut degen i en långpanna ca 30×40 cm med rikligt med olivolja i botten och försök att trycka ut degen lite i taget till dess den går ut till kanterna. Om den drar ihop sig, så låt den ligga några minuter och prova sedan igen.

För tunnare pizzor – dela degen i två och lägg en i taget på ordentligt mjölat bakbord och tryck ut degen runt, till dess den blivit ca ½ cm tjock. Lägg över på bakplåtspapper.

Bred på ett tunt lager med tomatsås på pizzan, spara någon centimeter till kanten. Strö över osten och lägg sedan på önskat pålägg. Panpizzan gräddas i 300 grader i ca 15 minuter. Tunnare pizzor ca 10 minuter, gärna direkt på baksten om det finns, annars på plåt.

Happy friday!

/Rikard Wicklund

062 064

27 kommentarer Lägg till

  1. Sanna skriver:

    Hur mkt olivolja ska det vara? Med vänlig hälsning, Sanna

    Gilla

    1. 3kockar7kids skriver:

      Hej! Det ska inte vara någon olivolja alls faktiskt. Det står nog kvar i instruktionen men inte i ingredienserna sen jag ändrat lite😊

      Gilla

Lämna ett svar till 3kockar7kids Avbryt svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s