Fredagspizzan

I stort sett varje fredag är det pizza på menyn hos Wicklunds. 1 ½ timme behövs för denna pizza, där jäsningen är ca 1 h. Riktigt enkelt recept där en också kan göra panpizza i en ugnsform så går det ännu snabbare.

005

Pizzadeg

320 gr ljummet vatten
50 gr olivolja
15 gr jäst
450 gr vetemjöl special
15 gr salt

Tomatsås

¾ burk krossade tomater (1/2 burk för panpizza)
1 vitlöksklyfta
1 tsk salt (lite mindre för panpizza)
svartpeppar

Pålägg

600 gr riven ost (hälften till panpizza)

Och exempelvis:
tunt skivad zucchini som marineras i olivolja, salt och peppar
skivade champinjoner
bacon
mozzarella
skinka
ananas
italiensk salami (godast att ha på efter att pizzan gräddats)
parmaskinka (godast att ha på efter att pizzan gräddats)
gorgonzola
parmesanost (riv över innan servering)
ruccola (godast att ha på efter att pizzan gräddats)

pizza

Börja med degen. Rör jästen med ljummet vatten och olivolja, ha sedan i mjöl och salt (lite i taget). Använd gärna en hushållsassistent med degkrok, knåda annars för hand. Kör degen i ca 10 min. Jäs sedan degen i ungefär en timme eller till dess degen dubblat sin storlek.

För panpizza – häll ut degen i en långpanna ca 30×40 cm med rikligt med olivolja i botten och försök att trycka ut degen lite i taget till dess den går ut till kanterna. Om den drar ihop sig, så låt den ligga några minuter och prova sedan igen.

För tunnare pizzor – dela degen i två och lägg en i taget på ordentligt mjölat bakbord och tryck ut degen runt, till dess den blivit ca ½ cm tjock. Lägg över på bakplåtspapper.

Bred på ett tunt lager med tomatsås på pizzan, spara någon centimeter till kanten. Strö över osten och lägg sedan på önskat pålägg. Panpizzan gräddas i 300 grader i ca 15 minuter. Tunnare pizzor ca 10 minuter, gärna direkt på baksten om det finns, annars på plåt.

Happy friday!

/Rikard Wicklund

062 064

17 thoughts on “Fredagspizzan

  1. Pingback: Goda tillbehör till kräftor-kantarellpizza, picklad krondillsgurka, klassisk västerbottenpaj och min levain | 3 kockar 7 kids

  2. Pingback: Veckomatsedel | 3 kockar 7 kids

  3. Pingback: Veckomatsedel v 8 | 3 kockar 7 kids

  4. Pingback: Veckomatsedel v. 11 | 3 kockar 7 kids

  5. Pingback: Veckomatsedel v.14 Vegeterarisk | 3 kockar 7 kids

  6. Pingback: Löjromspizza – perfekt som snacks eller som alternativ förrätt | 3 kockar 7 kids

  7. Pingback: Pizzasten-tips | 3 kockar 7 kids

  8. Pingback: Veckomatsedel v 41 | 3 kockar 7 kids

  9. Pingback: Veckomatsedel v 44 med Halloween och höstlovsinspo | 3 kockar 7 kids

  10. Pingback: Julmingel – varm äppeldryck smaksatt med ingefära och citrongräs och pizzabitar med grönkål, ädelost, fikon och mandel  | 3 kockar 7 kids

  11. Pingback: Veckomatsedel för v 4 | 3 kockar 7 kids

  12. Pingback: Veckomatsedel för v 7 | 3 kockar 7 kids

  13. Pingback: Veckomatsedel v 10 | 3 kockar 7 kids

  14. Pingback: Belugalinser med grönkål, tomat, fetaost och oliver | 3 kockar 7 kids

  15. Pingback: Veckomatsedel v 13 | 3 kockar 7 kids

  16. Pingback: Pizza med olika toppingar | 3 kockar 7 kids

  17. Pingback: Veckans matsedel | 3 kockar 7 kids

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s