Inspirationen till denna rätt är röding på jämtvis men jag har gjort den mer Italien-inspirerad. Detta är en fräsch och trevlig laxpanna med mycket grönsaker. Vi serverar med pressad potatis, då det suger upp såsen bra samt blir ett kul sätt att variera potatisen på. Men du kan självklart servera med kokt potatis, potatispuré eller ris lite beroende på vad ni gillar och har tid med. För att få bästa resultat med både kött och fisk så använder jag alltid en termometer. Jag rekommenderar detta starkt, och jag kommer i mina recept framöver även att ange innertemperaturer.
600 gr lax
2 vitlöksklyftor
250 gr körsbärstomater
1 knippe salladslök
1 kruka basilika
3 msk vitt vin
3 dl matlagningsgrädde
smör till stekning
salt och peppar
Skär laxen i 8 kublikande bitar, hacka vitlöken. Stek laxen och vitlöken i smör, på hög temperatur i en stekpanna med hög kant. Vänd laxen efter ca 2 min, den ska ha blivit fint brynt. Slå på vinet, låt det koka upp och slå sedan på grädden, salta och peppra. Ge ett uppkok och dra sedan ned värmen till lägsta och låt stå ca 5 min, om du använder en stektermometer så är laxen är klar när den har en innertemperatur på 40 grader. Under tiden laxen står och blir klar så dela tomterna på mitten och slanta ner salladslöken. Vänd ner grönsakerna i pannan, riv ner basilikan samt riv över lite citronskal (använd gärna ett zestjärn till citronen annars så riv på finaste rivjärnssidan). Servera ur pannan med pressad potatis och spenatsallad.
Spenatsallad
80 gr spenat
1 citron
olivolja, kallpressad virgin, att ringla över
Skölj spenaten, ringla över olivolja och pressa citron över. Salta och peppra. Servera på sidan.
/Fredrik Strandberg
Supergott!!!😊 T.o.m ungarna gillade det👍
GillaGilla