Vichyssoise (potatis- och purjolökssoppa)

Den här soppan är vår ettårings favoritmat, han brukar ta upp skålen och dricka soppan och låter mmm…mmm…

Om du har en skvätt vitt vin, blir soppan ännu godare. Slå på det när du fräst potatisen och purjon och låt koka in en stund innan resten av vätskas tillsätts.

2 st ganska små purjolökar
6 medelstora potatisar
8 dl mjölk
3 dl vispgrädde
2 msk misopasta (eller buljong, mängd motsvarande en buljongtärning)
rödvinsvinäger (eller vitvinsvinäger)
smör
salt & vitpeppar

Skåra och skölj purjolöken ordentligt. Skala potatisen. Skär sedan purjo och potatis grovt. Fräs purjo och potatis i en klick smör, utan att få färg. Slå på mjölk, grädde och miso. Koka ca 15 minuter eller till dess potatisen blivit mjuk. Mixa och smaka av med salt och peppar samt vinäger.

Servera med ostmacka eller krutonger. Vi väljer idag att göra krutonger av helgens överblivna bröd.

/Rikard Wicklund

IMG_0193

5 kommentarer Lägg till din

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s