Löksoppa, kan en göra det till middag till en småbarnsfamilj?
Vi gör i alla fall det, för det var det vi var sugna på. Det är liksom så vi tänker, vi lagar det som vi vill äta och hoppas att barnen gillar det. Ibland gör nån det, ibland alla och ibland ingen. Och är det någon som inte gillar det just den dagen, kan det hända att det är jättegott nästa gång. Den här dagen gillade 1-åringen soppan, men han åt inte själva löken. 7-åringen smakade på soppan och löken, men höll sig till krutongerna. 10-åringen tyckte det var gott när hon hade krutongerna i och åt allt tillsammans.
Soppa
Detta recept blir ca 10 portioner.
5 st gula lökar
2 st vitlöksklyftor
1 dl vitt vin
1,2 liter hönsbuljong
timjan
lagerblad
smör
Strimla och stek löken i smör tills den börjar ta färg. Slå på vin och låt det koka in. Häll på buljong, några timjankvistar och lagerblad. Koka ca 20-30 minuter. Smaka av med salt och peppar samt eventuellt socker och lägg krutongerna i soppan vid servering.
Krutonger
Vitt bröd
Riven ost
Ett perfekt tillfälle att använda överblivet bröd. Godast blir det med surdegsbröd. Skär brödet i tunna skivor (ca ½ cm) eller i tärningar. Lägg på bakplåtspapper och strö över riven ost (gott att blanda i en del riven parmesan också) och skjuts in i ugnen i 225 grader tills krutongerna fått färg.
/Rikard Wicklund
5 kommentarer Lägg till din