Brunch hos Larsson

När vi träffas gör vi det oftast över en brunch.  Vi tycker det är ett smidigt sätt att umgås. Barnen leker, maten kan ätas i omgångar och det finns alltid något som alla gillar. Senast var vi hemma hos oss och käkade. Vi gjorde en skåpsrensning och det blev lite allt möjligt, sparris, ugnsbakade ägg, ugnsbakade tomater, lax, pommes frites, kallskuret, västerbottenpaj, bröd mm.

001

009

Västerbottenpaj

6 dl mjöl
250 gr smör
2 ägg
2 tsk salt

350 gr västerbottenost
3-4 dl grädde
3-4 ägg
Salt och peppar

Pajdeg
Mixa smör och mjöl, tillsätt ägg och ev lite salt, mixa till en deg. Ta upp på bordet och blanda ihop för hand till en smidig deg. Klä en pajform ca 22 cm i diameter. Ställ in den i frysen.

Sätt ugnen på 150 grader. Riv osten på den grova sidan på rivjärnet. Knäck ägg i en bunke och häll ner grädde. Salta och peppra efter smak. Vispa ihop.

Ta ut pajskalet ur frysen och strö i osten, jämt fördelat. Häll över äggstanningen. Sätt in i ugnen och grädda i ca 40 minuter. Saknar du färg på ytan så höj värmen på ugnen sista tio minuterna!

Ugnsbakade ägg
Jag ville ha med ägg i någon form och kokt ägg kändes lite tråkigt så då dök det upp ugnsbakade ägg i huvudet. Jag saknade en form som jag tyckte passade för ett ägg, men då hittade jag hårda muffinsformar som var fyrkantiga. Jag hällde en matsked vatten i varje form och knäckte sedan ner ett ägg. Saltade äggen lite. Satte in dem i ugnen på 220 grader i ca 8-12 minuter. Sedan lossade jag dem med en sked, serverade dem på ett fat!
Min sambo stod för efterrätten som var en semifreddo med nutella. Ellen stod för vimpeln!

/Nicklas Larsson

025
DSC_2171